Kuchnia

SOSY, DIPY, DODATKI

ORYGINALNY WŁOSKI SOS POMIDOROWY
Składniki

2-3 stołowe łyżki oliwy z oliwek extra vergine ( lub dobrej jakości olej roślinny)
1 puszka 500g. pomidorów pelati w sosie ( lub 500g przecieru pomidorowego, ale nie koncentratu)
2-3 ząbki świerzego czosnku (mozna dodać zamiast czosnku drobno posiekaną cebulę- małą)
sól, pieprz do smaku
szczypta peperoncino (włoska ostra przyprawa z papryki) w płatkach lub zmielona.

Sposób przygotowania

1.

Czosnek obieramy z łupinek i kroimy na poł każdy ząbek. Pomidory pelati rozdrabniamy widelcem w misce tak aby nie były całe , ale nie musimy rozdrabniać ich całkowicie na jednolitą masę. Następnie wlewamy do nie dużego garnka oliwę i rozgrzewamy ją dodając po koleji składniki : najpierw czosnek - zarumieniamy go, nastepnie pomidory pelati, peperoncino tylko szczyptę , pieprz i sól wg.uznania tak jak każdy lubi na ostro mniej lub więcej. Całość mieszamy i dusimy okolo 30minut aż część wody odparuje i sos połączy się z oliwą.


Rady

Najlepiej gotować taki sos w garnku o teflonowym podłożu, a co najmniej takim który nie przypala i sos nie bedzie przywierał, ponieważ oliwa bardzo się nagrzewa jak olej i całość będzie bardzo gorąca.

30 minut tj czas optymalny gotowania ponieważ można dusić taki sos dłużej aż bedzie bardziej "suchy" , ale to można zrobić wg uznania jeśli ktoś rozumie dobrze gotowanie.

Pomidory i oliwa nie łączą się całkowicie w jeden płyn więc zawsze tłuszcz będzie oddzielał sie od wody - przed podaniem do makaronu wystarczy tylko zamieszać.

500g Pelati gotujemy na 500g makaronu.

Przed podaniem makaronu najlepiej jest wymieszać go od razu w tym sosie aby składniki stanowiły całość.

Sos ten jest bazą do wszystkich sosów łaczonych z pomidorami np. sos pomidorowy z tuńczykiem..itmp.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation