Kuchnia

Ciekawe przepisy

Bardzo chrupiące, pieczone ziemniaki » Słodkie Słone


Składniki:

1 kg młodych lub zwykłych ziemniaków
sól, pieprz do smaku
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka suszonego tymianku
3 łyżki kaszy manny
1-2 łyżki smalcu

Przygotowanie:

1) Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Młode ziemniaki dokładnie szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, stare ziemniaki obieramy i dokładnie płuczemy. Kroimy je w ćwiartki i zalewamy wodą, dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia, od tego momentu gotujemy je jeszcze 5 minut, odsączamy i lekko odparowujemy.

2)W miseczce mieszamy ze sobą kaszę mannę, łyżeczkę soli, tymianek, paprykę oraz pieprz. Tak przygotowaną mieszankę wsypujemy do garnka z ziemniakami (odsączonymi i odparowanymi), zamykamy pokrywkę i potrząsamy kilka razy aż panierka pokryje każdą ćwiartkę warzywa.

3)Dużą blachę smarujemy smalcem i wysypujemy na nią ziemniaki- ważne by ziemniaki za bardzo się nie stykały i nie leżały na sobie. Pieczemy w piekarniku przez 30-40 minut od czasu do czasu mieszając ziemniaki dużą łyżką.

Smacznego!



Read more: http://slodkieslone.pl/bardzo-chrupiace-pieczone-ziemniaki/#ixzz2eEsk5dsE
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation