Uroda

Uroda

Jabłecznik na zimno (bez pieczenia)

Składniki:

1 litrowy słoik prażonych jabłek bez cynamonu
2 łyżki wody
1 galaretka cytrynowa
70 g biszkoptów lady fingers
folia do formy, keksówki

Masa śmietankowa:

600 ml kremówki
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl. wody
Przygotowanie:

Jabłka przełożyć do garnka, dodać wodę i podgrzać aż będą gorące. Wsypać do nich galaretkę i dokładnie wymieszać, żeby się rozpuściła. Odstawić masę do wystudzenia. Formę wyłożyć folią, ułatwi to wyciągnięcie ciasta w całości. Na spodzie ułożyć biszkopty jeden przy drugim wypełniając całe dno. Na biszkopty wyłożyć wystudzoną masę jabłkową i odstawić do lodówki.
Żelatynę wsypać do zimnej wody by napęczniała i odstawić na 5 minut. Po tym czasie podgrzać w mikrofalówce. Nie gotować! Śmietankę ubić razem z cukrem pudrem nie do samego końca. Musi byc jeszcze troszkę lejąca. Do wystudzonej żelatyny, dodać sporą łyżkę ubitej śmietanki. Wymieszać by zahartować żelatynę. Po czym strumieniem wlać do śmietanki i miksować by wszystko wymieszać i usztywnić. Śmietany nie ubijać zbyt długo by nie zrobić masła
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation