Kuchnia

omnomnom

Obwarzanki z serem i mini pączki

Składniki:
250 g półtłustego twarogu
250 g mąki pszennej
50 g cukru
2 żółtka
125 ml gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka octu/spirytusu/koniaku (u mnie 2 łyżki nalewki miodowej :)))
smalec/olej do smażenia
cukier puder do obsypania oponek
Przygotowanie:
Ser twarogowy zmielić bądź przecisnąć przez praskę (ale nie jest to konieczne - z tego, co wiem, moja mama nie zawsze mieliła twaróg). Mąkę przesiać przez sitko.
Z mąki, cukru, sody, twarogu, żółtek i śmietany dokładnie wyrobić ciasto (jeśli twaróg jest zbyt mokry, to dodać trochę mąki).
Zagniecione ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1 cm. Szklanką wyciskać kółka, a następnie w każdym z nich robić dziurki przy użyciu kieliszka. Mniejsze krążki można smażyć jako mini pączki lub ponownie zagnieść na oponki.
Smażyć na złoto z każdej strony.
Na koniec gotowe obwarzanki obsypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation