Kuchnia

nalewki

Nalewka wiśniowa

Składniki:
I etap:
1,5 kg wiśni
1 l spirytusu + 1 szklanka przegotowanej i ostudzonej wody
II etap:
0,5 kg cukru
0,5 l wody
III, IV etap:
cierpliwość
Przygotowanie:

1. etap:
Wiśnie umyć i wydrylować, zostawić połowę pestek.
W gąsiorku/ dużym słoju umieścić wydrylowane wiśnie i pestki, wlać spirytus wymieszany z przegotowaną i ostudzoną wodą, zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 dni.
2. etap:
Po 10 dniach zlać nalewkę do butelki, owoce oddzielić od pestek, pestki wyrzucić, a wiśnie umieścić z powrotem w gąsiorku/słoju.
Cukier rozpuścić w przegotowanej wodzie, odstawić do przestygnięcia. Następnie zalać wiśnie ciepłą wodą z cukrem i odstawić na 2 tygodnie, raz dziennie potrząsając gąsiorkiem/ słojem.
3. etap:
Po tym czasie zlać płyn z owoców, wymieszać go z wcześniej przygotowaną nalewką, zamknąć i odstawić na 3 tygodnie, by nalewka się sklarowała.
Owoców oczywiście nie wyrzucamy :) Można je wykorzystać do ciast lub deserów (najprostszy deser - rozpuścić czekoladę i zalać nią wiśnie - pycha), lub przełożyć do słoików i zasypać cukrem.
4. etap:
Po trzech tygodniach nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i zakorkować. Odczekać 2 miesiące, by nalewka nabrała mocy i aromatu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation