Kuchnia

Dynia

Ciasto dyniowe z kremem i sezamkami

Ciasto:
3/4 szklanki puree z dyni (klik)
4 jajka
1 szklanka cukru
120g masła – roztopionego i przestudzonego
1/2 szklanki naturalnego jogurtu
1 i 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
Krem:
250g serka mascarpone
1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
3 łyżki cukru pudru
skórka starta z pół cytryny
2 łyżki soku z cytryny
Sezamki:
1/2 szklanki sezamu
1/2 szklanki płatków migdałowych
1 szklanka cukru
1/4 szklanki wody

ciasto dyniowe z kremem i sezamkami6

Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. Tortownicę o średnicy 22-23cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem, solą, przyprawami.

3. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę (ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 4 minuty).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation