Kuchnia

desery

Mus z ajerkoniakiem i karmelizowanym jabłkiem

Potrzebujesz

3/4 szklanki gęstego ajerkoniaku
250 g mascarpone
200 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru
2 jajka
3 płaskie łyżeczki żelatyny

Dekoracja

1 duże jabłko
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
6 łyżek jogurtu greckiego
4 kruche ciasteczka

Przygotowanie

Rozdzielić jajka, żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywno. Rozpuścić żelatynę w 2 łyżkach gorącej wody. Dodać 2 łyżki śmietany i wymieszać. Ajerkoniak wymieszać z mascarpone na gładką masę. Dodać żelatynę i żółtka, wymieszać. Następnie delikatnie wmieszać pianę z białek. Ubić śmietanę i połączyć z masą. Przełożyć do szklaneczek i włożyć na godzinę do lodówki.

Przed samym podaniem obrać jabłko, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w kosteczkę. Rozgrzać masło na patelni, smażyć jabłko z cukrem. Krótko, na wysokim ogniu, cały czas mieszając.

Wyjąć mus z lodówki, ułożyć kawałki jabłka, posypać kruchymi ciasteczkami i udekorować greckim jogurtem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation