Kuchnia

ciasta

Ciasto kokosowe
ciasto cappuccino anastazji

200 g wiórków kokosowych
5 białek
1 szklanka cukru

Białka ubijamy z cukrem, dodajemy wiórki.
Pieczemy na złoty kolor w temp.160-180 stopni przez około 30 minut.

Ciasto kakaowe
8 jajek
250 g cukru
160 g mąki
4 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i cukier. Delikatnie ubijamy i dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy. Formę wyłożoną papierem smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Pieczemy podobnie jak ciasto kokosowe w temp.160-180 stopni przez 30-40 minut.
Po upieczeniu przekrawamy na połowę.
ciasto z kokosem
Masa
5 żółtek
cukier waniliowy
3 czubate łyżki mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 kostki masła
25 g spirytusu
5 łyżek śmietankowego cappuccino w proszku


Mleko, cukier, budyń, żółtka, cukier waniliowy, mąkę mieszamy i gotujemy budyń.
Wystudzony budyń ucieramy z masłem. Dodajemy spirytus i kawę. Mieszamy.

Przekładamy ciasto:
ciasto kakaowe - masa - ciasto kokosowe - masa -ciasto kakaowe

Wierzch ciasta smarujemy cienko masą i posypujemy kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation