Kuchnia

wypieki

Do imbirówki potrzebujemy:
100 g imbiru
2 cytryn
100 g cukru
3 łyżek miodu
0,75 l wódki
(są to proporcje podstawowe, ja z reguły mnożę te wielkości przez 4 lub 8)

Imbir należy obrać. Podobno do tego celu wykorzystuje się łyżeczkę do herbaty. Cóż, jeśli o mnie chodzi, to łyżeczka do herbaty zupełnie się nie spisała, natomiast całkiem dobrze wychodzi obieranie imbiru nożykiem do jarzyn; w taki sam sposób, w jaki obiera się młode ziemniaki. Obrany imbir kroimy w plasterki. Powinny być one dość cienkie, ponieważ wtedy łatwiej następuje ekstrakcja (przechodzenie substancji smakowo - aromatycznych do nastawu).


Kiedy uporamy się z imbirem, mniej więcej połowę pracy mamy za sobą. Pozostaje nam tylko pokrojenie cytryn (na ćwiartki, czy raczej ósemki)


Wrzucenie ich wraz z imbirem do słoja, zasypanie cukrem


I na koniec dodanie miodu


Wygląda to apetycznie, nieprawdaż? Imbirówka to, nawiasem mówiąc, jedną z bardziej "ozdobnych" nalewek. Słoje z nią można z czystym sumieniem polecać jako elementy dekoracji kuchni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation