Kuchnia

Zupy

Zupa z rzodkiewek

Składniki:
· 2 -3 pęczki rzodkiewek
· 2 -3 średnie cebule
· 400 g ziemniaków
· 2 łyżki masła
· ok. 250 g skrzydła indyczego
· serek topiony śmietankowy (200 g )
· 2-3 łyżki śmietany
· posiekany szczypiorek
· sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku

Wykonanie:
Skrzydło indycze oczyszczamy. myjemy zalewamy w garnku 2 litrami wody i gotujemy ok. 40 minut. W tym czasie rzodkiewki oczyszczamy z dużych liści, małe listeczki zostawiamy, odcinamy korzonki. Rzodkiewki kroimy wg upodobań w ósemki lub talarki. Listeczki siekamy. Cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozgrzewamy dwie łyżki masła, wrzucamy cebulę i ziemniaki, smażymy 5 minut. Dajemy do gotujacego się skrzydła indyczego i gotujemy ok. 15 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy rzodkiewki, posiekane listki i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Serek dzielimy na małe kawałki i zalewamy ½ szklanki wywaru, dodajemy śmietanę i miksujemy. Wlewamy do zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy do smaku sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podajemy posypaną drobno pokrojonym szczypiorkiem i ewentualnie talarkami świeżej rzodkiewki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation