Kuchnia

kiełbaskowo

Wędlina drobiowa ze słoika

Składniki:
4 udka kurczaka
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka soli peklowej
1/2 łyżeczki soli jodowanej
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka suchej żelatyny

Udka z kurczak luzujemy z kości, ściągamy skórę, mięso kroimy w kostkę, ja doprawiłam mieszanką przypraw przygotowaną z :
1 łyżki majeranku,
1/2 łyżeczki suszonego czosnku,
2 ziarenek rozkruszonego ziela angielskiego,
1 listka laurowego,
1 łyżeczki soli peklowej +trochę zwykłej soli,
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego (przyprawy to kwestia naszych upodobań, możecie wykorzystać coś innego) dodajemy 1 łyżeczkę suchej żelatyny, mieszamy wszystko.

Mięso wkładamy ciasno do umytych, suchych słoików do 3/4 wysokości (najlepiej prostych, nie będzie wtedy problemu z wyciągnięciem mięsa), dokładnie zakręcamy nakrętki i ustawiamy w wysokim garnku.

Ja na dno garnka zawsze kładę ściereczkę, aby odizolować słoiki od dna garnka. Nalewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy wodę i pasteryzujemy pierwszy raz ok. 60 minut na małym ogniu.

Zostawiamy w garnku do ostygnięcia, następnie pasteryzujemy 45 minut i znów zostawiamy słoiki w garnku aż ostygną.

Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoika. Potem wstawiamy słoiki do lodówki.

Z tej porcji wyszły 2 pełne słoiki o pojemności 500 ml.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation