Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Śledzie po cygańsku

Kolejny przepis z zeszytu mojej mamy :) Też uważacie, że przepisy sprzed lat są niezastąpione?

Śledzie w tej wersji otoczone są przepysznymi dodatkami. Przygotowanie dania zajmuje dosłownie kilkanaście minut, a ich smakiem możemy się cieszyć przez wiele dni, kiedy to spokojnie będą czekać w lodówce na naszą śledziową chrapkę :)




Składniki:

4 filety śledziowe
4 ogórki konserwowe
mały słoiczek pieczarek konserwowych
1 cebula
6 łyżek ketchupu
1 łyżka musztardy
4 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
pieprz
papryka ostra
1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Śledzie wymocz przez minimum 3-4 godziny. Następnie osącz i pokrój w paski/ Ogórki i pieczarki osącz i pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz i posiekaj.

Ketchup, musztardę, olej, ocet i przyprawy wymieszaj. Połącz śledzie z sosem i odstaw na minimum kilka godzin.

Śledzie w słoiku mogą stać nawet 2-3 tygodnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation