Kuchnia

chlebek

Bułeczki z czosnkiem
Składniki:

Ciasto na bułki
mąka pszenna [400 g] (lub chlebowa)
drożdże [8 g] (świeże lub 1 łyżeczka suchych)
cukier [20 g] (drobny)
sól [0.5 łyżeczki]
masło [30 g] (roztopione)
mleko [260 g]
nadzienie
czosnek (wedle uznania, ja dałam 3)
pietruszka (na oko:))
masło [60 g]
przyprawa do masła (opcjonalnie)
do posmarowania bułek
jajka [1 ] (roztrzepane)
mleko (troszkę)

Przygotowanie:

Ze świeżych drożdży robić rozczyn (roztopić w ciepłym mleku i odrobinie cukru) i połączyć z pozostałymi składnikami na bułeczki. Ugniatać aż będzie gładkie i niezbyt klejące.
Zostawić w ciepłym miejscu na co najmniej 1.5 godz do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto wyjąć, podzielić na 12 części. Każdą z nich uformować w kulkę i lekko rozpłaszczyć i odstawić na 30 min do ponownego wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować nadzienie. Masło wymieszać z czosnkiem, pietruszką i ewentualnie przyprawa do masła.

Wyrośnięte kulki wysmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Naciąć i umieścić nadzienie. ( Ja robiłam to łyżką, ale można użyć rękawa cukierniczego albo woreczka z odciętym rogiem).

Bułeczki piec przez ok 15 min w 180 stopniach. ( Ja na 5 min włączyłam termoobieg żeby się ładnie przyrumieniły ale pewnie bez tego zabiegu też się ładnie zakolorują).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation