Kuchnia

przetwory

Syrop dyniowo korzenny do kawy
składniki:

250ml wody
100g cukru, białego lub trzcinowego
150g puree z upieczonej dyni
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
4 goździki
ziarenka z 1/2 laski wanilii

Cukier rozpuścić w wodzie, dodać pozostałe składniki i podgrzewać na średnim ogniu aż syrop zgęstnieje (ok. 10-15 minut). W połowie całość należy zmiksować w blenderze na gładką konsystencję - wcześniej wyciągnąć goździki. Syrop przelać do słoiczka lub butelki i przechowywać w lodówce. Zamieszać przed użyciem.
Do przygotowania jednej większej porcji kawy dodaję 2 łyżki syropu.

Buon Appetito! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation