Kuchnia

kuchnia

Tort chlebowy

To dopiero wynalazek! Tort chlebowy to w zasadzie po prostu… kanapka. Ale jaka!

(na 8 dużych porcji – tortownica o średnicy ok. 20 cm)

bochenek chleba, pokrojony na grube kromki, okrojone ze skórki
1 kg i szklanka mielonego twarogu (jak na sernik, ale musi być bardzo gęsty)
10 dag bryndzy
2 ząbki czosnku
5-6 łyżek drobno startego chrzanu
4 jajka ugotowane na twardo
kilka dużych plastrów szynki
3-4 ogórki kiszone
czerwona papryka, starta na tarce o grubych otworach
2-3 pomidory
sól
grubo mielony pieprz
natka pietruszki do przybrania

Twaróg dzielimy na 2 części (35 dag i 65 dag). Do
mniejszej dodajemy bryndzę, zmiażdżone ząbki czosnku, sól i pieprz, do większej – chrzan, sól i pieprz (powinniśmy uzyskać wyrazisty smak). Masy mieszamy osobno.

Ugotowane jajka obieramy ze skorupek, kroimy w plastry. Szynkę tniemy w paseczki, ogórki na plasterki.

Okrojone ze skórki kromki układamy ciasno w tortownicy, tak aby szczelnie zakryć dno (można je podzielić na mniejsze kawałki, by wypełnić ewentualne dziury).

Na kromkach rozsmarowujemy całą masą czosnkową, a następnie posypujemy ją szynką. Dodajemy drugą warstwę kromek i dociskamy, aby lepiej przywarły do sera. Na to wykładamy większość masy chrzanowej, rozsmarowujemy, dorzucamy plasterki jajek i ogórków. Na tym umieszczamy ostatnią warstwę chleba. Delikatnie ją dociskamy i smarujemy resztą masy chrzanowej.

Tort wstawiamy do lodówki na mniej więcej 20 min. Wyjmujemy, szerokim nożem okrawamy przy obręczy tortownicy i usuwamy ją.

Pozostały twaróg (dodatkowa szklanka) solimy do smaku, rozrabiamy i smarujemy nim brzeg tortu. Następnie posypujemy go wiórkami czerwonej papryki. Wstawiamy tort do lodówki na minimum 40 min.

Przed podaniem pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w grube plastry i układamy na wierzchu. Przybieramy natką pietruszki. Tort serwujemy pokrojony w duże kawałki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation