Kuchnia

desery

SKŁADNIKI:

300ml kremówki
1 galaretka (użyłam truskawkowej ze względu an walentynkowy kolor, ale każda będzie dobra, jeżeli miałabym się kierować moimi upodobaniami smakowymi wybrałabym cytrynową)

PONADTO:
2 łyżki oleju rzepakowego
200g czekolady deserowej

Galaretkę zalać 100ml zimnej wody i zostawić, aż napęcznieje. Kremówkę ubić. Galaretkę rozpuścić na wolnym ogniu - nie zagotować. Miksując na najniższych obrotach wlać galaretkę do ubitej śmietany. Jednolita masę przełożyć do płaskiego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia (w moim przypadku była to kwadratowa tortownica). Wyrównać wierzch.
Wstawić na 1-2h do lodówki.

Po tym czasie z pianki foremką do ciastek wykroić serca, delikatnie przenieść je na blaszkę, lub tackę i wstawić na około 20-30minut do zamrażalnika.

Czekoladę rozpuścić z olejem rzepakowym.
Dobrze schłodzone serduszka nabijać na widelec, tak, aby ząbki widelca nie przebijały pianki na wylot, zamaczać w czekoladzie i odkładać na kratkę - czekolada zastyga ekspresowo na zimnej piance.

Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation