Kuchnia

Nalewka

Bakłażan faszerowany ryżem, pieczarkami i kurczakiem

Składniki:

2 średnie bakłażany
1 łyżeczka soli
100 g ryżu brązowego
250 g pieczarek
1 łyżka oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 - 3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
pojedyńcza pierś z kurczaka
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki oleju
100 g sera żółtego startego na dużych oczkach tarki



Bakłażany myję, przekrawam każdego wzdłuż na pół, wydrążam łyżeczką miąższ tak aby powstała łódeczka. Bakłażanowe łódeczki posypuję solą i odstawiam na pół godziny na durszlaku (dzięki temu pozbędziemy się goryczki z bakłażana). Następnie dokładnie opłukuję warzywo pod bieżącą wodą i osuszam ręcznikiem papierowym.
Nadzienie: Ryż gotuję w lekko osolonym. Pieczarki myję, oczyszczam i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę obieram i drobno siekam, smażę na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Dodaję posiekany czosnek i lekko rumienię. Do cebuli z czosnkiem przekładam pokrojone pieczarki i podduszam do odparowania wody. Pierś z kurczaka myję, osuszam, kroję w kostkę, oprószam curry i papryką. Mięso smażę do zrumieniena na rozgrzanym oleju. Do miski przekładam ugotowany ryż, pieczarki z cebulką i czosnkiem, usmażonego kurczaka oraz przecier pomidorowy. Całość doprawiam do smaku przyprawami i dokładnie mieszam.
Bakłażany oprószam wewnątrz solą i pieprzem. Łódeczki nadziewam przygotowanym farszem. Wierzch posypuję startym serem żółtym. Bakłażany układam na blasze wyłożonej folią aluminiową. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i piekę ok. 30 minut lub dłużej jeśli bakłażany są duże. Podaję na ciepło z ulubionym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation