Kuchnia

Przepisy

Rolada malinowo-porzeczkowa

Składniki:

BISZKOPT:
jajko 4 szt
cukier 10 dag
mąka 8 dag
mąka ziemniaczana 8 dag
proszek do pieczenia 1 torebka
skórka cytrynowa otarta z jednej sztuki
NADZIENIE:
żelatyna 3 łyżeczka
porzeczki czarne 25 dag
maliny 50 dag
cukier 10 dag
likier porzeczkowy 4 łyżka
twaróg 50 dag
śmietana kremówka 50 dag
cukier waniliowy 1 torebka
orzechy pistacjowe 2 łyżka posiekanych

Wykonanie:

1. Białka oddzielić od żółtek, ubić z 4 łyżkami wody na szytwną pianę, podczas ubijania wsypywać stopniowo cukier. Dodać żółtka i otartą skórkę z cytryny, przesiać całą mąkę z proszkiem do pieczenia, A składniki wymieszać. 2. Ciasto rozsmarować na błasze wyłożonej pergaminem na prostokąt 39×33 cm. Wsunąć do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec 10-12 minut w temperaturze 200°C. Przełożyć na wilgotną ściereczkę, usunąć pergamin. Zwinąć w roładę, przestudzić. 3. Zmiksować 20 dag malin, utrzeć z twarożkiem i cukrem. Połączyć z rozpuszczoną żelatyną i likierem, schłodzić. Gdy masa lekko stężeje, wymieszać jąz 1/4 ubitej śmietany. Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem, obłożyć resztą owoców. Zwinąć, schłodzić 4 godziny. Posmarować pozostałą śmietaną ubitą z cukrem waniliowym, udekorować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation