Inne

smakowicie

składniki na babeczki (12 sztuk):

240g białej czekolady
2 łyżki śmietanki kremówki (lub mleka)
150g masła, miękkiego
50g cukru
3 jajka, małe
90g maki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
nakrętka waniliowego ekstraktu

foremkę na babeczki wyłożyć papilotkami. białą czekoladą posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej z śmietanką (lub mlekiem). masło ubić na jasny i puszysty krem z cukrem. dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach. wlać roztopioną czekoladę, zmiksować. mąkę przesiać z proszkiem oraz solą i wsypać do maślano-czekoladowej masy, zmiksować. na koniec wlać wanilię. ciasto rozłożyć pomiędzy 12 babeczkowych dołków (ciut poniżej szczytu papilotki - urosną tylko trochę). piec 10-12 minut w 180st.c aż ładnie się zezłocą. ostudzić na kuchennej kratce.

składniki na krem:

100g masła, miękkiego
90g jeżyn
1 łyżka soku z cytryny
1 i 1/2 szklanki cukru pudru (dałam 3/4)

owoce zmiksować i przetrzeć przez sitko by pozbyć się pestek. masło miksować aż stanie się puszyste. dodać puree z jeżyn i sok cytrynowy. miksować aż składniki się połączą. wsypywać cukier (po ok. 1/4 szklanki) aż krem osiągnie właściwą sobie konsystencję. krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i chwilę schłodzić. następnie ozdobić babeczki.

przepis pochodzi z www.cioccolatogatto.blox.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation