Kuchnia

Zupy

Nalewka kawowo-pomarańczowa Prosty przepis

Składniki użyte do przygotowania nalewki

250 ml spirytusu
250 g cukru
250 ml wody
cztery nieduże pomarańcze
kilkadziesiąt ziaren kawy
Jak przygotowałem nalewkę

W rondlu zagotowałem wodę, zdjąłem z gazu, rozpuściłem w niej cukier i odstawiłem do ostygnięcia – w ten sposób powstał syrop cukrowy
Pomarańcze bardzo dokładnie umyłem, następnie w każdej z nich wykonałem nożem kilkanaście-kilkadziesiąt nacięć
Przez wszystkie nacięcia wepchnąłem do wnętrza pomarańczy po jednym ziarnie kawy – tak aby nic nie wystawało
Pomarańcze nadziane ziarnami kawy włożyłem do słoika
Syrop cukrowy dokładnie wymieszałem ze spirytusem i wlałem taką mieszankę do słoika z pomarańczami – co ważne, trzeba pamiętać o tym, żeby owoce były w całości przykryte przez alkohol
Słoik szczelnie zamknąłem i wstawiłem do szafki na prawie trzy tygodnie
Po upływie tego czasu nalewkę rozlałem do małych butelek – część rozdałem bliskim na Święta (super prezent!), a resztę w większej butelce zachowałem dla siebie. Jestem jednak pewien, że na długo nie wystarczy – nalewka wyszła tak dobra, że żal nie spróbować co wieczór choćby małego naparstka na dobry sen ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation