Kuchnia

dietetycznie

Papryka faszerowana mięsem, pieczarkami i serem feta
6 czerwonych papryk
4 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
10 pieczarek
0,40 kg mięsa mielonego wieprzowego
4 łyżki ketchupu łagodnego
100 g ryżu
150 g sera feta
3 łyżki natki z pietruszki
1 łyżka suszonego oregano
0,15 kg żółtego sera
2 łyżeczki vegety
pieprz ziołowy
sól
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
3 łyżki oliwy
Papryki umyć, odkroić kapelusze i wyjąć gniazda nasienne. Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
2.
Cebulę i pieczarki obrać i pokroić dość drobno, podsmażyć na maśle. Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z mięsem mielonym dodać do pieczarek, podsmażyć wszystko razem około 10 minut.
3.
Następnie przełożyć do miski dodać ugotowany ryż, ketchup, pokruszony ser feta, natkę z pietruszki, oregano, vegetę, wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym.
4.
Wnętrza papryk lekko oprószyć solą i pieprzem wypełnić aż po brzegi farszem. Posypać startym żółtym serem i przykryć kapeluszem papryki. Przygotowane papryki przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, podlanego oliwą około 3 łyżki.
5.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni około 1 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation