Kuchnia

na słodko

CIASTO CAPPUCCINO

składniki na biszkopt:
160 g mąki pszennej
280 g cukru
40 g kakao
8 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

wykonanie:
Podane składniki dzielimy na 2 części i pieczemy dwa biszkopty lub nie dzielimy i pieczemy jeden a następnie przekrawamy na dwa blaty. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz kakao, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.

składniki na ciasto kokosowe:
200 g wiórek kokosowych
1 szkl cukru
5 białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy kokos oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy (35x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 min. w 160 – 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

składniki na masę budyniową:
1 budyń waniliowy bez cukru
30 g kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym
5 żółtek
3 łyżki mąki
500 ml mleka
3/4 szkl cukru
250 g masła

wykonanie:
Z mleka, cukru, budyniu, mąki i żółtek gotujemy budyń i odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń oraz kawę, cały czas ucieramy.

dodatkowo:
1 szkl mocnego naparu kawy wymieszana z 50 ml wódki
wiórka kokosowe do posypania

wykonanie ciasta:
Jedną część ciasta kakaowego ponczujemy i smarujemy masą, przykrywamy ciastem kokosowym. Następnie smarujemy pozostałą częścią masy i przykrywamy drugim ciastem kakaowym, ponczujemy. Całość polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. (inspiracja z przepisu s. Anastazji)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation