Kuchnia

przetwory

Marynowana cukinia w zalewie curry

Składniki:

2.5 kg cukinii
7 szklanek wody
1.5 szklanki octu 10%
2 szklanki cukru
1.5 łyżki soli
1 czubata łyżka przyprawy curry
2 cebule
liście selera
po kilka ziarenek gorczycy na słoik


Przygotowanie:
Cukinię myjemy, kroimy w krążki lub kostkę.
Jeśli cukinia jest duża -warto wydrążyć z niej miąższ.
Robimy zalewę z wody, octu, cukru, soli i curry, którą zagotowujemy.
W umyte słoiki na dnie układamy plasterek cebuli oraz kilka ziarenek gorczycy.
Następnie układamy cukinię. Na sam koniec kładziemy kilka listków selera. Zalewamy ciepłą zalewą i pasteryzujemy przez ok. 10-15 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation