Kuchnia

torty

Tort bezowo-lodowy z malinami - przepis Marty


Składniki (tortownica o średnicy 20 cm):

3 białka
szczypta soli
100 g cukru
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki soku z cytryny
750 ml lodów waniliowych
opcjonalnie 250 g malin
Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z dodatkiem soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier (po 1 łyżeczce) cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i miksujemy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rysujemy dwa okręgi o średnicy 20 cm (w tym celu można wykorzystać dno tortownicy). Przekładamy na nie bezową masę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 C, po czym zmniejszamy temperaturę do 110 C. Pieczemy przez 2 godziny, a następnie studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez całą noc.

Ok. 15 min przed przełożeniem tortu wyjmujemy lody z zamrażarki. Po tym czasie rozsmarowujemy lody (możemy dodać maliny) na jednym z bezowych blatów, a następnie przykrywamy kolejnym. Przekładamy do zamrażarki na minimum 1 godzinę.

Smacznego : )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation