Kuchnia

Przepisy

Ciasto krówka bez pieczenia | Smakołyki Bereniki

Ciasto krówka bez pieczenia
Ciasto krówka bez pieczenia proponuję każdemu, kto lubi słodkie ciasta oraz smak krówek. Ostatnio mogliście zobaczyć sernik krówkowy, który bardzo przypadł mi do gustu i do którego będę na pewno wracać, dziś kontynuuję moje krówkowe inspiracje w formie bez pieczenia, która jest moją ulubioną kategorią ciast.
Moje ciasto w niemal każdej warstwie ciasta ma krówki lub masę krówkową, więc wydawałoby się, że całość jest piekielnie słodka. Nie jest tak, gdyż oprócz wspomnianych wyżej dodatków, w cieście nie ma ani grama cukru. Jeśli chcemy przygotować mniej słodkie ciasto, możemy zrezygnować z warstwy krówkowej w środku, gdyż jest ona najsłodsza w cieście.
Krówkę bez pieczenia przygotowałam w małej formie o wymiarach 25x14x7cm, a jeśli macie ochotę na większą ilość tego smakołyku (albo posiadacie większą ilość łasuchów do konsumowania), proponuję zwiększyć proporcje składników.

krówka na zimno

Ciasto krówka bez pieczenia
Składniki:
masa budyniowa
0,5l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
100g krówek
150g masła
masa mascarpone
250g mascarpone
150g masy krówkowej
2 łyżeczki żelatyny
0,25 szklanki mleka
polewa
100g masy krówkowej
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
70g orzechów włoskich

150g herbatników (18sztuk)
120g masy krówkowej do rozsmarowania na herbatnikach
odrobina mleka do namoczenia herbatników

ciasto krówkowe bez pieczenia

Wykonanie:
- z 0,5l mleka odlać część, rozpuścić w niej mąki, resztę zagrzać, do gorącego mleka wrzucić pokruszone krówki, mieszać co jakiś czas aż do całkowitego rozpuszczenia się krówek
- mleko z rozpuszczonymi krówkami zagotować, wlać mleko z mąkami, ugotować gładki budyń
- budyń przykryć szczelnie woreczkiem lub folią spożywczą (zapobiegnie to utworzeniu się kożucha), pozostawić do całkowitego ostygnięcia
- masło wyjąć z lodówki, żeby przyjęło temperaturę pokojową
- miękkie masło zmiksować, dodawać po łyżce budyniu, miksować do uzyskania gładkiej jednolitej masy
- herbatniki moczyć w mleku, układać szczelnie koło siebie na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia
- gotową masę budyniową wyłożyć na herbatniki, na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników moczonych w mleku, lekko dociskając do masy, żeby wyrównać ewentualne nierówności
- na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, wyrównać łyżką

ciasto krówka

- mascarpone miksować przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji, dodawać stopniowo masę krówkową, miksując do połączenia się składników
- żelatynę rozpuścić w 0,25 szklanki mleka, podgrzać w kuchence mikrofalowej, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia
- do ciepłej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy mascarpone, wymieszać dokładnie, tak powstałą mieszankę wlać do reszty masy i dokładnie zmiksować
- masę wylać na rozsmarowaną masę krówkową, schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy
- masę krówkową na polewę przełożyć do miseczki z masłem i mlekiem i podgrzać w kuchence mikrofalowej, po wyjęciu dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, pozostawić do ostygnięcia
- orzechy włoskie posiekać na kawałki
- ostygniętą polewę rozsmarować na cieście, posypać orzechami
- całość schłodzić ponownie w lodówce do lekkiego zastygnięcia polewy
- podawać mocno schłodzone, wtedy najlepiej się kroi

krówka na zimno

Do ciasta wykorzystałam zarówno gotową masę krówkową, jak i cukierki krówki, można je stosować zamiennie, czyli zamiast np. 400g gotowej masy skorzystać z 400g rozpuszczonych krówek. Masa budyniowa jest mocno kremowa, brak dodatku cukru sprawia, że ma wyjątkowo delikatny smak. Masa mascarpone jest wyczuwalnie krówkowa, a całość doskonale uzupełniają orzechy włoskie zanurzone w polewie krówkowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation