Kuchnia

Przepisy

Krem z kukurydzy

Składniki:
3 kolby kukurydzy
3 średnie ziemniaki
1,5 litra bulionu warzywnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki kurkumy
spora szczypta mielonego imbiru
spora szczypta mielonego chili
łyżeczka masła
sól
świeża chili
szczypiorek
garść pestek słonecznika
(przepis na 3 porcje)

Kukurydzę myjemy, kolby obieramy nożem z ziaren. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Kukurydzę smażymy na maśle, po 2 minutach wrzucamy ziemniaki, pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Po jakichś 5 minutach wrzucamy przyprawy i zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu aż kukurydza i ziemniaki będą miękkie. Zupę studzimy, blenderujemy, przecieramy przez sito. Jeżeli zupa jest za gęsta, dodajcie bulionu. Podajemy ze świeżą chili, szczypiorkiem i prażonymi pestkami słonecznika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation