Kuchnia

na ostro

Ajvar - przepis


Składniki (około 300-400g):
5 czerwonych papryk
1 bakłażan
2 papryczki chili
4 ząbki czosnku
1 łyżka białego octu winnego
1/2 - 1 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
1/4 - 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
sól do smaku
Papryki oraz papryczki chili przekrawamy na pół wzdłuż, pozbawiamy pestek oraz białych części i układamy na papierze do pieczenia wypukłą częścią do góry. Bakłażan przekrawamy wzdłuż i układamy obok papryk. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30-70 minut do momentu uzyskania lekko szczernionych paprykowych skórek - mi zajęło to 60 minut.
Gotowe papryki przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Bakłażan wydrążamy łyżką, miąższ przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy pokrojone w kostkę przypieczone papryczki chili, posiekany czosnek, ocet winny, paprykę wędzoną oraz pieprz kajeński i miksujemy na gładką masę. Gotową przekładamy do większej miski, odstawiamy.
Papryki obieramy ze skórek i rozgniatamy na mniejsze kawałki, mieszamy ze zmiksowanym wcześniej bakłażanem. Całość doprawiamy odrobiną soli do smaku i ponowienie mieszamy.
Gotowy sos możemy przechowywać w lodówce przez 1-2 tygodnie lub zawekować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation