Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Duża beza Pavlova

Składniki:

6 świeżych, schłodzonych jaj
200 g cukru trzcinowego gruboziarnistego
1/2 łyżeczki sody
skórka otarta z jednej cytryny


dodatkowo 1 litr śmietanki kremówki najlepiej 36%, 2 łyżki cukru trzcinowego i świeże maliny
papier do pieczenia


Do przygotowania bezy używam dużej metalowej miski i ręcznej, dość dużej trzepaczki.
Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy sodę. Następnie nadal ubijając wsypujemy cukier i ubijamy przez około 20 minut. Ubita masa powinna być szkląca, ciężka i gęsta. Dodajemy skórkę z otartej cytryny i delikatnie mieszamy.
Na papierze odrysowujemy talerzyk o średnicy 22 cm, odwracamy papier i nakładamy równomiernie całość masy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 150 C przez około 2 godziny. Po upieczeniu beza powinna by twarda i chrupiąca z wierzchu, a miękka w środku. Pozostawiamy bezę do ostygnięcia. Następnie delikatnie podważamy i odklejamy od pergaminu, przekładamy na płaski talerz, paterę.
Śmietankę ubijamy. Cukier trzcinowy mielimy na puder i dodajemy do kremówki, mieszamy. Gotową bezę pokrywamy kremówką i malinami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation