Kuchnia

przepisy

Ciemny chleb ze słoika

Chleb piecze się w słoiku typu 'wek', o kształcie walca - taki jak poniżej na zdjęciu, czyli bez przewężenia pod przykrywką (inaczej nie 'wyjdzie' ze słoika po upieczeniu:)).

Temperatura piekarnika 160stC, a wypiek trwa ok. 3 godzin!. Jeśli macie taki słoik, to upieczenie nie powinno sprawić żadnych problemów.
Ciemny chleb pszenno-orkiszowy (albo tylko pszenny), na drożdżach, z dużą ilością ziaren, w typie 'kołodzieja' (takie chleby okrągłe w przekroju są dostępne we wrocławskich piekarniach). Bardzo mi smakuje, ma wypieczoną skórkę, lekko słodkawy smak, no i dużo ziaren. Bardzo ładnie prezentują sie przygotowane z niego kanapki, np do szkoły lub pracy. Polecam!

CIEMNY CHLEB ZE SŁOIKA
/przepis na 1 chlebek pieczony w 1 1/2 l słoju/

* 300ml maślanki (1 1/2 szkl)
* 2 łyżki melasy
* 100ml jogurtu naturalnego (1/2 szkl)
* 1 szkl mąki pszennej chlebowej
* 1 szkl mąki pszennej razowej (lub orkiszowej razowej)
* 1/2 szkl nasion słonecznika
* 1/3 szkl pestek dyni
* 1/3 szkl orzechów laskowych
* 40g świeżych drożdży
* 1 łyżeczka soli

oraz:
* miękkie masło do wysmarowania słoika
* płatki owsiane do obsypania słoika i wierzchu chleba

Wnętrze słoików wysmarować masłem i wysypać płatkami owsianymi.
Maślankę wraz z melasą podgrzać do temp 30stC - ma być lekko ciepła. Wkruszyć drożdże i wymieszać aż się rozpuszczą.
Do większej miski wsypać obie mąki, dodać jogurt, sól, słonecznik, dynię, orzechy laskowe i wymieszać.
Potem dolać maślankę z melasą i drożdżami, mieszając warzechą wyrobić przez ok 2-3 minuty.
Napełnić słoik nie wyżej niż do połowy wysokości, wierzch posypać płatkami owsianymi i przykryć pokrywką.
Włożyć słoik do zimnego pikarnika na drugi poziom od dołu i włączyć piekarnik, nastawiając 160stC z grzaniem górnym i dolnym.
Pieczemy przez 3 godziny, chlebek wypelni cały słoik, może nawet lekko unieść pokrywkę. Powinien być wypieczony i mocno zrumieniony. Długi czas pieczenia chleba nie powoduje twardej skórki, jest on wypieczony ale wilgotny.
Przed krojeniem dobrze wystudzić na kratce. Smacznego!

http://smakiaromaty.blogspot.com/2013/01/ciemny-chleb-ze-soika.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation