Kuchnia

Nadziewane pierogi i bułeczki

Pierogi pieczone (ruskie)

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

2 całe jajka

2 łyżki miękkiego masła

1/2 łyżeczki cukru

szczypta soli

gorąca woda (ok 50 ml)

białko jaja do posmarowania ciasta przed pieczeniem (lekko roztrzepać)

Farsz:

400 g ziemniaków

200 g twarogu

2 średniej wielkości cebule

sól, pieprz

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodać twaróg. Przecisnąć wszystko przez praskę.

Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na gorącej patelni z odrobiną oleju. Dodać do ziemniaków z twarogiem. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Odstawić.

Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, jajka oraz gorącą wodę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ja używam do tego robota kuchennego). Gotowe ciasto przykryć bawełnianą lub lnianą ściereczką i zostawić na 10 minut. Blat podsypać mąką. Odciąć połowę ciasta i rozwałkować na grubość około 2 mm (resztę ciasta przykryć ściereczką).

Z ciasta wyciąć kółka, na środek każdego z nich ułożyć porcję farszu i zlepić brzegi, tak aby otrzymać kształt pieroga (ja używam do tego maszynki). To samo zrobić z resztą ciasta.

Gotowe pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pieróg posmarować białkiem jaja. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC (z włączonym termoobiegiem) na ok. 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation