Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

JAJKA FASZEROWANE PO FRANCUSKU

Składniki:
8 dużych jajek
3 dag białego chleba
1⁄3 szklanki drobno pokrojonej szynki
łyżka posiekanego szczypiorku
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka majonezu
łyżeczka musztardy
łyżeczka posiekanego tymianku
kilka gałązek tymianku (do dekoracji)
oliwa
sól, pieprz

Przygotowanie:
Jajka wkładamy do zimnej wody, wsypujemy łyżeczkę soli i gotujemy na twardo. Następnie je wyjmujemy, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Żółtka wyjmujemy, 4 wkładamy do miski i rozdrabniamy. Wsypujemy szynkę i zieleninę. Całość mieszamy z musztardą i majonezem, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Gotową masą faszerujemy białka. Chleb rozdrabniamy na okruszki, posypujemy nimi jajka i skrapiamy je oliwą. Rozgrzewamy grill piekarnika i podpiekamy jajka, aż chleb się przyrumieni. Tymianek myjemy, osuszamy i obrywamy listki. Dekorujemy jajka.

Rada:
Pozostałymi żółtkami możemy udekorować inną potrawę. Aby podczas gotowania jajka nie pękały, można je nakłuć igłą lub dolać odrobinę octu do wody, w której się gotują.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation