Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

SERNIK NA ZIMNO
składniki ( na tortownicę 21 cm): 

na spód:
- 250 g płatków kukurydzianych
- 60 g masła
- 2 duże łyżki miodu

lub. ok. 150 g zwykłych herbatników

na masę serową:
- 1kg trzykrotnie zmielonego półtłustego sera białego (można użyć gotowego, zmielonego o wysokiej zawartości tłuszczu, koniecznie gęstego, rzadki, rozwodniony ser się nie zsiądzie)
- 4 jajka
- 200 ml zimnego mleka
- 4 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej (a nawet 4,5 jeśli twaróg jest mało gęsty lub nietłusty) lub dwa opakowania proszku budyniowego  
- 3/4 szklanki cukru, najlepiej drobnego "do wypieków"
- 80 g masła 
- 3/4 szklanki rodzynek, ew. posiekanych orzechów lub innych ulubionych bakalii
- wnętrze wyskrobanej laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego

Płatki drobno pokruszyć ręką lub np. tłuczkiem do ziemniaków. Masło rozpuścić z miodem lekko je podgrzewając w rondelku na małym ogniu, przestudzić. Dodać do płatków, wymieszać.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać połowę płatkowej masy, docisnąć do dna tortownicy, wstawić do lodówki by stwardniała.

Ser zmiksować/dobrze wymieszać z jajkami.
Skrobię ziemniaczaną wymieszać w dużym kubku z mlekiem.
Masło i cukier rozpuścić podgrzewając na małym ogniu, w większym garnku, musi się w nim zmieścić reszta produktów. Cukier nie musi rozpuścić się do końca.
Masę serowo- jajeczną dodać do gorącego masła i mocno mieszać podgrzewając, aż całość będzie dobrze ciepła. Należy uważać, lubi się przypalać. Dodać mleko wymieszane z mąką. Dalej intensywnie mieszać, aż wszystko będzie bardzo gorące i lekko zgęstnieje do konsystencji budyniu.
Dosypać bakalie. Odstawić do przestudzenia (nie musi wystygnąć całkowicie).
Połowę masy wlać do tortownicy. Na niej rozsypać pozostawione wcześniej płatki i wylać na nie pozostały ser. Wygładzić powierzchnię. Kiedy masa przestanie się kleić i będzie ją można dotknąć ręką, położyć na niej szydełkową serwetkę ze wzorem albo np. folię bąbelkową. Docisnąć wierzch równomiernie płaskim talerzykiem albo dopasowaną kształtem płaską pokrywką i odstawić na kilka godzin, a najlepiej do następnego dnia do lodówki.
Posypać mocno ciemnym kakao i delikatnie odkleić serwetkę. Przy pomocy dużego, cienkiego noża, zdecydowanym ruchem okroić brzegi, uważnie odkleić ciasto od papieru w formie, przełożyć na paterę lub talerz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation