Kuchnia

KUCHNIA

Tajskie przekąski

Kuszące przekąski z ostrym nadzieniem z kurczaka i pancetty, otulone ciastem francuskim. Błyskawiczne i łatwe do zrobienia, pełne aromatycznych zapachów. Wspaniałe na ciepło lub zimno, podawane z sosem chili. Polecam na imprezowe wieczory, piknik…


30 minut | 25 sztuk


Potrzebujesz

2 prostokątne arkusze ciasta francuskiego
1 żółtko
2 łyżki sezamu
tajski sos chili


Nadzienie
1 pojedynczy filet z kurczaka
150 g pancetty
1 ząbek czosnku
3 cebulki dymki
1 czerwona ostra papryczka
1/2 wiązki kolendry
1 łyżka sosu rybnego
1 jajko
1 łyżeczka startego świeżego imbiru


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.


Kurczaka i pancettę pokroić na małe kawałki, czosnek obrać i posiekać. Dymki opłukać, odkroić ogonki oraz pokroić w krążki. Papryczkę i kolendrę posiekać. Wszystkie składniki włożyć do blendera, dodać jajko, imbir i sos rybny oraz zmiksować.
Ciasto francuskie rozłożyć, farsz podzielić na dwie części. Z każdej części uformować wałek, położyć na cieście oraz zwinąć. Szwem na dół. Ostrym nożem pokroić na 3 cm kawałki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem. Wsunąć na 15 minut do piekarnika lub aż przekąski zaczną się rumienić.


Podawać ze słodkim tajskim sosem chili
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation