Kuchnia

Ciasta

Ciasto kruche:
3 szkl. mąki
1 kostka margaryny
1 szkl. cukru pudru
5 żółtek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
5 białek
1 szkl. cukru pudru
1 opakowanie płatków migdałów
Galaretka:
2 galaretki wiśniowe
1 szkl. soku wiśniowego
2 szkl. wody
1 łyżka żelatyny
Słoik wydrążonych wiśni
Śmietana:
0,5 l. Śmietany 30%
3 śmietan fix
0,5 szkl. cukru pudru
3 łyżki żelatyny


Ciasto kruche: Ciasto zagniatamy z mąki, miękkiej margaryny, cukru pudru, żółtek oraz proszku do pieczenia. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części i pieczemy na osobnych blachach . Jedną część pieczemy gołą a drugą z bezą z ubitych białek z cukrem posypaną płatkami migdałów. Ciasto pieczemy ok. 30-35 min. W temp 160 stopni. Galaretka: W dwóch szklankach wody i szklance soku rozpuszczamy galaretki, żelatynę i dodajemy wiśnie. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietana: Ubijamy schłodzoną śmietanę z fixami, cukrem pudrem oraz z wcześniej rozpuszczoną i wystudzoną żelatyną. Ułożenie ciasta: 1. Ciasto kruche 2. Galaretka 3. Śmietana 4. Ciasto kruche z bezą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation