Kuchnia

Jedzonko

Makaron z mięsem i brokułem w sosie pieczarkowym

Składniki na 4 porcje:

300g makaronu
500g brokułu
400g kotleta schabowego
500g pieczarek
cebula
1 łyżeczka rosołu instant
200ml słodkiej śmietany 30%
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Brokuł oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Mięso pokroić w kostkę. Przysmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem. Wyjąć z patelni i odstawić na bok.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
Cebulę przysmażyć na oleju. Dodać pieczarki i usmażyć. Gdy pieczarki będą gotowe dodać ½ litra wody i rosół instant. Zagotować.
Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką i zagęścić sos pieczarkowy. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Makaron ugotować według przepisu na pakowaniu. Odcedzić.
Makaron rozłożyć na talerze, wyłożyć kolejno mięso, brokuł i polać sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation