Kuchnia

Jedzonko

Składniki:

1 puszka ananasa,
pół kostki masła,
4 jajka,
200 g mąki,
pół szklanki cukru,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.



Przygotowanie:

1. Masło wyciągamy z lodówki i kroimy na mniejsze kawałeczki, żeby do ucierania zrobiło się miękkie.

2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

4. Na dnie tortownicy, na papierze układamy płaty ananasa, nie wylewamy syropu, przyda się później.

5. Jajka ubijamy z 5 łyżkami syropu z ananasa, przez około 10 sekund, aż powstanie jednolita masa.

6. W oddzielnej miseczce mieszamy przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia.

7. Do ubitych jajek dodajemy po łyżce suchych składników i roztopionego masła. Całość dokładnie miksujemy, aż uzyskamy jednolitą puszystą masę – około 2 minut.

8. Masę wykładamy na ułożone w tortownicy plastry ananasa, delikatnie wygładzamy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

9. Ciasto pieczemy przez około pół godziny, po 25 minutach dobrze jest sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.

10. Po upieczeniu ciasto odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, następnie zdejmujemy obręcz z tortownicy, ciasto przykrywamy paterą lub talerzem i odwracamy formę do góry dnem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation