Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Gniazdka z ciasta francuskiego z jajkiem i szynką


Składniki

1 płat ciasta francuskiego
4 jajka
4 grube plastry szynki
kiełki lub szczypiorek do przybrania
tłuszcz do posmarowania kokpitek (małych
miseczek żaroodpornych)
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Ciasto rozwinąć i delikatnie rozwałkować, a następnie pokroić na cztery prostokąty. Złożyć na pół i umieścić w kokpitkach. Dodać szynkę, wbić jajka (po jednym na gniazdko, białkiem delikatnie posmarować brzegi) i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 12-15 minut, aż białko się zetnie, a ciasto nabierze złotego koloru. Wyciągając najpierw należy podważyć boki, aby ciasto odeszło od foremki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation