Kuchnia

Bon appétit

Pieczone placki z cukinii
Jestem wielką fanką placków ziemniaczanych, klasycznie smażonych na patelni i podanych z gęstym sosem czosnkowym. Jednak pragnęłam znaleźć zdrowszą alternatywę i zaczęłam eksperymentować z plackami z cukinii. Sezon w pełni, a jej smak jest wspaniały.
Jeśli podzielacie moje zdanie polecam Wam pieczone placki z cukinii. Z dodatkiem mąki owsianej i czerwonej cebulki. To wspaniały pomysł na lunch lub letni obiad. Najlepiej smakują z jogurtem czosnkowym, polecam.



Składniki – 12-16 placków
2 duże cukinie, starte na tartce o grubych oczkach
1 czerwona cebula, starta na tartce
½ szklanki mąki owsianej lub pełnoziarnistej
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
1 jajko lub samo białko
odrobina mleka
szczypta curry, chili - opcjonalnie
Sos czosnkowy
½ - ¾ szklanki jogurtu naturalnego (można wymieszać ze śmietaną)
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz



Piekarnik nagrzewamy do 200*C.

Startą na tartce cukinię oraz cebulę umieszczamy na gazie lub owijamy ręcznikiem kuchennym I wyciskamy płyn. Wkładamy powrotem do miski i mieszamy z mąką, solą, pieprzem, jajkiem i mlekiem. Dobrze łączymy składniki.


Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy małe do średnich placków. Pieczemy w temperaturze 200*C około 16 do 20 minut – w zależności od rozmiaru placków. Odwracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut, aż uzyskają złoto-brązowy kolor z każdej strony.

Jogurt naturalny mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation