Kuchnia

desery

Food Porn, Vegan Style: OWSIANKA Z KASZY JAK SZARLOTKA, Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI


SKŁADNIKI (2 porcje):

1 szklanka ekologicznej kaszy gryczanej niepalonej
1/2 szklanki orzechów włoskich
2 jabłka "Antonówka"
2 łyżki soku z cytryny
8 suszonych daktyli
2 łyżeczki cynamonu
1/2 laski wanilii (ziarenka) lub 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
2 garście rodzynek, dodane na końcu
1 karmelizowane jabłko, dodane na końcu (opcjonalnie), przepis poniżej (jeśli wersja ma być surowa, to dodajemy surowe jabłko)



Raw buckwheat porridge with walnuts and caramelised apples


KARMELIZOWANE JABŁKO:

1 jabłko, użyłam odmiany "Antonówka"
1 łyżka ksylitolu lub brązowego cukru
1 łyżka oleju kokosowego

Na rozgrzaną patelnię wsypujemy 1 łyżkę ksylitolu lub brązowego cukru, gdy cukier się skrystalizuje dodajemy 1 łyżkę oleju kokosowego i pokrojone jabłko, smażymy chwilę i jeszcze ciepłe układamy na wierzchu "owsianki".


PRZYGOTOWANIE "OWSIANKI" GRYCZANKI:

Dzień wcześniej w 3 osobnych słoikach namaczamy w wodzie orzechy, kaszę i daktyle. Następnego dnia rano odsączamy, przepłukujemy bardzo dokładnie (zwłaszcza kaszę, gdyż wytworzy ona, naturalny dla niej śluz).

Raw buckwheat porridge with walnuts and caramelised apples


Jabłka myjemy i kroimy, przygotowujemy resztę składników.
Wrzucamy wszystko do blendera i dodajemy odrobinę wody. Jeśli używamy blendera o wysokiej mocy, jak np. Vitamix, składniki można wrzucić nieposiekane, tak jak widać to na zdjęciu, jeśli nasz blender jest słabszy, składniki najlepiej posiekać i dodać więcej wody.
Miksujemy wszystko na gładko. W przypadku Vitamix'a pomagamy sobie tamperem i miksujemy ok 30 sekund.


Raw buckwheat porridge with walnuts and caramelised apples


Raw buckwheat porridge with walnuts and caramelised apples


Gryczankę przekładamy do misek, dekorujemy orzechami i cynamonem, posypujemy rodzynkami i przygotowujemy karmelizowane jabłko, wg instrukcji powyżej. Układamy je na wierzchu owsianek i zajadamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation