Kuchnia

Na obiad inne

Kurczak z kapustą w sosie serowym

Składniki :

500 g piersi z kurczaka
500 g kapusty włoskiej
1 cebula
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
troszkę szczypiorku
100 g gorgonzoli
50 g startego parmezanu
250 ml śmietany
Olej
Łyżka masła
Sól
pieprz

Przygotowanie :

Przygotowujemy najpier warzywa: kapustę bez głąba oczywiscie kroimy w paseczki, papryki czyścimy z nasiaon i kroimy w kostkę, cebulę i szczypiorek drobno kroimy.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy piersi z kurczaka pokrojone w paseczki.

Jak się już zazłocą, zdejmujemy z patelni.

Na ten sam tłuszcz dodajemy masło i szklimy cebulkę.

Dodajemy kapustę, przykrywamy i dusimy ok 10 minut mieszając od czasu do czasu.

Dokładamy kurczaka, paprykę i dalej gotujemy pod przykryciem nastepne 10 minut.

W miedzyczasie pokruszoną gorgonzole i parmezan mieszamy ze śmietaną.

Powstały sos, wlewamy do warzyw i kurczaka.

Zmniejszamy ogień i mieszamy wszystko razem czekając aż sery się rozpuszczą.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Serwujemy z chlebem lub z makaronem.
Smacznego.
www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation