Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

BURGER Z CZERWONEJ FASOLI

Składniki na około 8 burgerów:
2 puszki czerwonej fasoli albo odpowiednia ilość ugotowanej fasoli
1/2 szklanki ryżu
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki lnu
łyżeczka kuminu
pół łyżeczki wędzonej papryki
pół łyżeczki czarnuszki
pół czerwonej cebuli, posiekanej w drobną kostkę
mały kawałek chili, drobno posiekane
ząbek czosnku, drobno posiekane
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki płatków drożdżowych, opcjonalnie
sól

Ugotować ryż w osolonej wodzie. W międzyczasie pozostałe składniki na burgery przełożyć do dużej miski i zblendować na jednorodną masę ręcznym blenderem. Ugotowany ryż odcedzić, przestudzić i dokładnie wymieszać z masą na burgery. Można odłożyć na pół godziny do lodówki, wtedy masa łatwiej się klei.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ulepić z powstałej masy małe kotleciki, które następnie układać na blasze do pieczenia wyłożenej papierem. Gotowe kotleciki wsunąć do piekarnika i piec około 20-30 minut, następnie delikatnie obrócić je na drugą stronę i piec kolejne 10-15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation