Kuchnia

Kulinaria

GOLABKI Z BIALEJ KAPUSTY
SKŁADNIKI:na około 25 gołąbków

1 cała główka kapusty (duża)
1/2 kg ryżu
1 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1 łyżeczka soli, farsz próbujemy w razie konieczności dosalamy
pieprz około 1/2 łyżeczki
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
ostra papryka do smaku
2-4 ząbki zmiażdżonego czosnku
1 duża cebula pokrojona w drobna kostkę
olej do podsmażenia około 1/4 szklanki lub troszkę mniej
SOS :


wywar powstały z gołąbków
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
jarzynka
magi
sól,pieprz
1 łyżka śmietany 18 %
1 łyżka maki pszennej

PRZYGOTOWANIE :



Z kapusty usuwamy pierwsze liście,wycinamy nożem głąb.Do dużego garnka wkładamy kapustę,zalewamy wodą,dodajemy łyżeczkę soli,gotujemy aż liście będą prawie miękkie dające się zwinąć.
Z ugotowanych liści usuwamy nożem zgrubienie z dolnej jego części.
Gotujemy ryż z odrobiną soli -al dente.
Ugotowany ryż przekładamy do miski,dodajemy mięso mielone,podpieczoną cebulę na oleju wraz z tym olejem,czosnek,przyprawy,jajko,mieszamy.
Na każdego liścia nakładamy dużą łyżkę farszu,zwijamy jak krokiety.
Na dno szybkowaru kładziemy parę pozostałych liści kapusty,na to ciasno układamy gołąbki.
Zalewamy wodą z dodatkiem łyżeczki jarzynki ,tyle aby nie zakryła ona całkowicie gołąbków.
Zamykamy szybkowar i gotujemy 15 minut (czas liczymy od momentu zagotowania,gwizdania gwizdka),po tym czasie ja odparowuję szybkowar(unikniemy wtedy rozgotowania się gołąbków).Wykładamy gołąbki łyżką cedzakową na talerze.
Pozostały wywar z szybkowaru przelewamy do małego garnka(gdy jest go mało dolewamy wody),dodajemy przyprawy,przecier i zagotowujemy.Na koniec wlewamy śmietanę rozwieszaną z mąką i odrobiną wody,jeszcze chwilkę gotujemy i sos gotowy.
Gotowe gołąbki podpiekamy na odrobinie oleju z obu stron,polewamy sosem.
Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation