Kuchnia

ciasta

Chałwowiec

Ciasto bardzo reprezentatywne, idealnie pasuje na wykwintny deser. Smakuje wspaniale…aromat chałwy i świeżych owoców jest zniewalający… Polecam serdecznie !!! Chałwowiec wbrew pozorom nie jest ciastem trudnym, jednak muszę przyznać, że dosyć czasochłonnym.

Składniki na blachę ok. 20/30 cm:

Biszkopt:
http://bymagda.blog.pl/2014/04/11/biszkopt-ciemny-kakaowy/
Warstwa owocowa:

300-400 g owoców (mogą być borówki, truskawki, brzoskwinie/gruszki z puszki)
2 owocowe galaretki (ulubiony smak)

Warstwa chałwowa:

2 budynie waniliowe
750 ml mleka
2 łyżki cukru
2 kostki masła
300 g chałwy (ulubiony smak)
Dodatkowo:

1 starta czekolada (gorzka lub mleczna)

1. Biszkopt pieczemy wg załączonego przepisu. Studzimy, przekrawamy na 2 blaty biszkoptowe.

2. Owoce wykładamy na pierwszy blat biszkoptowy. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzątku, studzimy; tężejącą galaretkę wylewamy na owoce, chłodzimy w lodówce.

W tym czasie gotujemy budyń (można to zrobić wcześniej) – 700 ml mleka zagotujemy z 2 łyżkami cukru, dodajemy budynie rozpuszczone w 50 ml mleka, mieszamy do uzyskania gęstego jednolitego budyniu. Odkładamy wraz z masłem w jedno miejsce, by obydwa składniki uzyskały tą samą temperaturę. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń, cały czas miksując. Na koniec wkruszamy chałwę, chwilę jeszcze miksujemy.

4. 3/4 masy chałwowej wykładamy na zastygniętą galaretkę z owocami, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym (możemy go nasączyć syropem z owoców, jeśli takich używaliśmy). Wykładamy resztę masy chałwowej i posypujemy startą czekoladą. Podajemy po schłodzeniu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation