Kuchnia

Ryż

Ryż smażony z kurczakiem

Składniki (2 porcje):

• 1 torebka (100 g) ryżu długoziarnistego np. jaśminowego
• 1 pojedyncza pierś kurczaka
• 1/2 marchewki
• 1/3 pora
• 1/2 cebuli
• 3 ząbki czosnku
• 1 czerwona papryczka chili
• 3 łyżki posiekanego szczypiorku
• 2 jajka
• 2 łyżeczki oleju sezamowego*
• 3 łyżki oleju roślinnego (np. słonecznikowego)
• 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie)
• liście świeżej kolendry**
• 1 limonka (lub 1/2 cytryny)

* lub 1 łyżka nasion sezamu (dodajemy go w tym samym momencie co kurczaka)
** można zastąpić natką pietruszki

Przygotowanie:

Ugotować ryż (można wcześniej) i wysypać go na tacę, całkowicie ostudzić. Pierś kurczaka oczyścić z błonek i chrząstek. Pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem, łyżeczką soku z limonki lub cytryny i wymieszać z 1 łyżką oleju.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Pora opłukać i pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Papryczkę chili oczyścić z nasion i pokroić w kosteczkę. Posiekać szczypiorek.
Jajka wbić do miseczki, doprawić solą i pieprzem, dodać olej sezamowy i roztrzepać widelcem.
Na dużą patelnię wlać 2 łyżki oleju roślinnego, dodać cebulę i smażyć mieszając przez około 1 minutę, dodać czosnek i smażyć przez kolejną minutę. Dodać marchewkę i pora i smażyć co chwilę mieszając przez około 2 minuty.
Przesunąć warzywa na bok patelni a w wolne miejsce włożyć kurczaka i papryczkę chili, smażyć przez około 2 minuty, następnie wymieszać z warzywami i smażyć przez około...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation