Święta i uroczystości

Komunia

Kucharenka: TARTA Z KURKAMI
Tarta :

300 g kurek ( mogą być mrożone )
300 g ciasta francuskiego ( rozmrożonego )
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
250 g ricotty lub serka wiedeńskiego


Sos:

ok.300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
3 jajka
sól, pieprz,gałka muszkatałowa


Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Formę do tarty ( śr. ok 32 cm )smarujemy oliwą i wykładamy rozmrożonym ciastem francuskim. Na patelni, na odrobinie oliwy podsmażamy kurki , dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku. W oddzielnym naczyniu łączymy śmietankę z jajkami i przyprawami. Na ciasto wykładamy kurki, posypujemy rozkruszonym serem ricotta i zalewamy sosem śmietanowo - jajecznym. Pieczemy 15 min i następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy jeszcze 25 min. Ja piekłam z funkcją termoobiegu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation