Kuchnia

kuchnia

Pieczone jabłka z makiem, pod orzechową kruszonką

Składniki:
6 słodko-winnych jabłek (średnich, np. Szara reneta, Boskop)
5 łyżek gotowej masy makowej
2-3 daktyle
2-3 suszone figi
łyżeczka zaparzonych rodzynek

Kruszonka:
4 łyżki mielonych orzechów laskowych
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki zimnego masła
5 łyżek cukru trzcinowego jasnego

Wykonanie:
Z wymienionych składników zagniatamy kruszonkę, wkładamy ją do lodówki na czas przygotowania pieczonych jabłek.

Orzechy i figi drobno kroimy, rodzynki zaparzamy wrzącą woda lub esencją herbaty, łączymy z masą makową.
Jabłka myjemy, odcinamy górną część z ogonkami, łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne, nadziewamy masą makową, wierzch posypujemy schłodzoną kruszonką.
Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation