Kuchnia

makaroni

Lasagne
Składniki:
makaron lasagne (ok.10 szt.)
ok. 20 dag żółtego sera

Składniki na sos mięsny:
1/2 kg mięsa wieprzowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 duża puszka pomidorów
(w sezonie mogą być świeże 1/2kg)
sól, pieprz
bazylia, oregano

Składniki na
sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1/2 l mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Mięso zmielić w maszynce do mielenia.
Cebule pokroić w kosteczkę.
Na patelnię wlać troszkę oleju.
Wrzucić cebulę i zeszklić, dodać mięso
oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gdy mięso się podsmażyć dodać pomidory
i smażyć ok. 5-10 minut aż powstanie
jednolity gęstawy sos.
Na końcu doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Na sos beszamelowy w rondelku z grubym dnem
rozpuścić masło, dodać mąkę i po trochu
wlewać ciepłe mleko mieszając energicznie.
Doprawić gałką oraz solą i pieprzem.
Płaty makaronowe (ja je wcześniej gotuję
we wrzątku ok. 5 minut) ułożyć na dnie
wysmarowanego naczynia tworząc pierwszą warstwę.
Następnie polać je sosem mięsnym i beszamelowym,
posypać startym serem i znowu warstwa makaronu.
Z tej porcji wychodzą mi równo 3 warstwy.
Ostatnią warstwę polać już tylko
beszamelem i posypać startym serem.
Piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach.

*moje naczynie żaroodporne
na wymiary ok. 20x30 cm
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation