Kuchnia

makaroni

Lasagne z cukinii i bakłażana z sosem grzybowo-indykowym


Przepyszna i odchudzona wersja lasagne, z minimalną ilością tłuszczu

226 kcal / 1 porcję (408 g)


Składniki (14)

Bakłażan 220 g (1 szt.)
Cukinia 150 g (1,50 średnia)
Mięso z piersi indyka bez skóry 125 g
Pieczarki świeże 250 g
Cebula 110 g (1 średnia)
Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego 13 g (1 płaska łyżka)
Pomidory krojone puszka 400 g (1 1 puszka)
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 187 g (1,50 małe opakowanie)
Ser mozarella 100 g
Musztarda dijon 6 g (1 płaska łyżeczka)
Pieprz czarny, zmielony 4 g (4 szczypty)
Sól morska drobnoziarnista 4 g
mieszanka ziół 3 g (3 szczypty)
Jaja kurze całe 60 g (1 sztuka)

Czas:

Łącznie 1 h 40 min
Przygotowanie 1 h
Gotowanie 40 min


Sposób przygotowania:


SOS do lasagne:

1. Mięso z piersi indyka bardzo drobno poszatkuj i dopraw je według własnego gustu (ja użyłam czosnek granulowany, bazylię i paprykę mieloną słodką).

2. Poszatkuj cebulę i pieczarki. I razem z indykiem podsmaż je na łyżce oleju.

3. Całość zalej pomidorami z puszki i duś do uzyskania gęstej konsystencji.

4. Całość dopraw solą i pieprzem lub przyprawami, które Ci odpowiadają.


ZAMIAST MAKARONU:

1. Bakłażana pokrój na cienkie plastry, rozłóż je na talerzu (talerzach), osól z dwóch stron i odstaw na 20 mina, aby wyszła z niego woda.

2. Gdy bakłażan wypuści już soki, przesusz go na ręczniku papierowym i bez tłuszczu delikatnie podgriluj go na grillowej patelni.

3. Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Zagotuj wodę z solą do stanu wrzenia i wrzuć do niej plastry cukinii. Gotuj je ok 3 min, aby były miękkie lecz aby się nie rozpadały. Następnie odcedź cukinię na dużym sitku.


SOS NA LASAGNE:

1. W miseczce wymieszaj: jogurt, musztardę, jajko, startą mozarellę, sól i pieprz.


PRZYGOTOWANIE LASAGNE:

1. Na spód naczynia żaroodpornego połóż plastry bakłażanu, a na nie cukinii. Następnie równomiernie rozprowadź na nich sos z pieczarek i indyka. Na tę warstwę połóż cukinię i bakłażan i tak jak poprzednio, rozprowadź na nich sos. Znowu pokryj go bakłażanem i cukinią. Na całości rozprowadź sos jogurtowo-serowy.

2. Lasagne piecz ok 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

3. Gdy lasagne będzie gotowa, posyp ją posiekanym szczypiorkiem, jeśli masz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation