Kuchnia

3333 JEDZENIE

Szare kluski poznańskie

składniki
2 kg ziemniaków
2 jajka
10-15 łyżek mąki
3 łyżki kartoflanki
10 dag wędzonego boczku
15 dag suchej kiełbasy np.
myśliwskiej
2 cebule
sól
pieprz
olej


sposób przygotowania
Ziemniaki zetrzeć na ostrej tarce
ziemniaczanej, mocno odcedzić, a
wręcz odcisnąć np. na sicie (moja
babcia odciskała je w specjalnym
płóciennym woreczku). Pozostałą w
misce na dnie skrobię dodać do
ziemniaków. Ziemniaki wymieszać z
jajami i mąką. W zależności od
rodzaju ziemniaków czasami
konieczne jest dodanie większej
ilości mąki. Dlatego warto zawsze
ugotować kilka próbnych klusek.
Kluski wrzucamy do osolonego
wrzątku „z pokrywki”. Oznacza to, że
ciasto wykładamy na płaską
pokrywkę i za pomocą łyżki zrzucamy
je małymi porcjami do wody.
Gotujemy przez kilka minut (czas
zależy od wielkości klusek i rodzaju
ziemniaków, dlatego należy po
prostu sprawdzić czy są już gotowe).

W dużym garnku wytapiamy boczek,
dodajemy posiekaną cebulę i
pokrojoną drobno kiełbasę. Całość
smażymy przez chwilę do
zrumienienia.
Gotowe kluski wrzucamy do garnka i
łączymy z boczkiem, doprawiamy.


dodatkowe informacje
Podajemy koniecznie z gotowaną
kiszoną kapustą z grzybami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation