Kuchnia

desery

Panna Cotta z Sosem Malinowym

Składniki (na 2 porcje):

Panna cotta:

125 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
125 ml pełnego mleka
50 g cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka rumu (dowolnie)
1 łyżeczka słodkiego białego wina (dowolnie)
1 laska wanilii (lub cukier waniliowy)

Żelatynę zalać wrzącą wodą i mieszać do rozpuszczenia. Podgrzać mleko, odstawić z ognia i dodać rozpuszczoną żelatynę. W drugim naczyniu mocno podgrzać śmietankę z cukrem pudrem i przekrojoną wzdłuż wanilią (nasionka należy wcześniej wyskrobać i wrzucić do śmietanki).
Następnie wyjąć strąk wanilii, a śmietankę wlać do mleka z żelatyną. Dodać rum, wino i przelać do 2 foremek. Odstawić do ostygnięcia a następnie włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Przed podaniem foremki można wstawić na sekundę do gorącej wody, co ułatwi wyłożenie deseru na talerzyk.

Sos malinowy:

250 g malin
łyżka wody
cukier (do smaku ok.1-2 łyżek)

Maliny wrzucić do rondelka, dodać wodę i cukier i podgrzewać, aż wszystko zmięknie i maliny zaczną się rozpadać (ok. 8-10 minut). Następnie przetrzeć przez sitko.
Gotową panna cotte polać sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation